Mikä ihmeen taiteen perusopetus?

Me suomalaiset täällä opetuksen ja kasvatuksen luvatussa maassa emme välttämättä aina edes tiedä millainen kekseliäs systeemi jälkikasvuamme liikuttaa, olipa kysymys sitten piirtämisestä, soittamisesta tai tanssimisesta. Opetussuunnitelmauudistus on puhuttanut kodeissa ja taideaineiden merkitys kasvatuksessa herättää tunteita puolesta ja vastaan. Sinä, vanhempi, olet
saattanut tietämättäsi järjestää lapsesi suunnitelmallisen taidekasvatuksen piiriin.

Mitä se taiteen perusopetus sitten on? Miten se eroaa jumppakerhosta tai käsityöpiiristä? Taiteen perusopetus on tavoitteellista, tasolta toiselle etenevää taideaineen opetusta joka pohjautuu opetussuunnitelmaan. Toisin sanoen opetuksen sisältö ei ole tuulesta temmattua. Se perustuu huolella laadittuun opetussuunitelmaan, jonka on koulutuksen järjestäjä hyväksynyt.

Laki taiteen perusopetuksesta astui Suomessa voimaan vuonna 1992, ja siitä lähtien kunnat ja kaupungit ovat tarjonneet asukkailleen suunnitelmallista taide-aineiden opetusta. Tänä päivänä taiteen perusopetusta voi saada teatterissa, sanataiteessa, sirkuksessa, musiikissa, kuvaamataiteessa, käsityössä, arkkitehtuurissa, tanssissa ja mediataiteessa. Joten taideopetuksen skaala on laaja. Riippuen kaupungista tai kunnasta, opetuksen järjestäjä voi olla joko kaupungin alainen toimija, kuten kansalaisopisto tai yksityinen koulu.

Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet uusittiin vuonna 2017. Tässä uudistuksessa yhtenäistettiin oppimääriä eri taiteenlajien kesken. Taiteen perusopetukseen voi osallistua yleisen oppimäärän tai laajan oppimäärän mukaan. Yleinen oppimäärä on yhteensä 500h ja laaja 1300h. Käytännössä nuo tuntimäärät tarkoittavat sitä, että yleisen oppimäärän opinnot ovat pääasiassa aineeseen tutustuttavia, yleistaitoja kartuttavia opintoja ja laaja oppimäärä valmistaa aineen jatko- opintoihin. Taiteen perusopetuksen opintojen kertymistä seurataan ja niistä saa todistuksen.

Joten onneksi olkoon, vanhempi. Nyt jos lapsesi tanssii täällä meidän koulutettujen ja kokeneiden opettajen huomassa, hän saa tanssin taiteenperusopetusta. Ja sinun ei tarvitse huolehtia mistään muusta kuin oppilaan ilmoittamisesta oikealle tunnille. Lapsellasi on kivaa, taidot karttuvat, hän saa uusia kavereita ja samalla laadukasta taidekasvatusta. ”Ei huano” niin kuin Jorma sanoisi!