Mitä on Pilates?

Pilates on Joseph Pilateksen kehittämä harjoittelumenetelmä, jonka avulla parannetaan kehonhallintaa, ryhtiä ja edistetään selkärangan terveyttä. Pilates-harjoittelussa korostuu kehon syvien tukilihasten harjoittaminen ja tarkka, keskittynyt työskentely hengityksen tahdissa. Pilatesta harjoitellaan jokaisen omista lähtökohdista lähtien ja harjoittelulla pyritään arkea ja elämänlaatua parantavaan hyvinvointiin. Harjoitteet vahvistavat vatsan ja selän alueen lihaksia, parantavat lantion alueen hallintaa ja korjaavat rintarangan ja olkapäiden asentoa.

Miten tunnilla harjoitellaan?

Mattopilates:

Tunnille tarvitset mukavat liikuntavaatteet, vesipullon ja oman pienen pyyhkeen. Tunnilla tehdään vahvistavia ja venyttäviä harjoitteita selinmakuulla, istuen, kylkimakuulla, päinmakuulla, konttausasennossa ja seisten. Tunti on rakennettu yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, joka jatkuu sulavasti harjoitesarjasta toiseen ilman pidempiä taukoja. Harjoituksen tehokkuus perustuu syvien lihasten kytkemiseen hengityksen avulla sekä keskittyneeseen harjoitustapaan. Tunnin aikana käydään läpi  erilaisten harjoitusten kautta kaikki selkärangan liikesuunnat: pyöristys, ojennus, taivutus ja kierto pyrkien parantamaan niin ryhtiä kuin selkärangan liikkuvuutta. Harjoituksissa haastetaan kehon kaikkia lihasryhmiä niin kehonhallinnan, voiman kuin liikkuvuudenkin näkökulmasta. Tunneilla jokainen harjoittelee omalla tasollaan oman kehon edellytysten mukaisesti. Pilates on työkalu, joka auttaa meitä pärjäämään oman kehomme kanssa läpi elämän.

Laitepilates:

Laitepilatestunnilla harjoitellaan reformer-laitteella, joka on Joseph Pilateksen kehittämä harjoitteluväline. Laitepilateksessa liikkeet tehdään jousivastuksia apuna käyttäen haastaen kehoa niin voiman kuin hallinnan näkökulmasta. Reformer-harjoittelussa tunti rakennetaan pilateksen periaatteiden mukaisesti eri harjoitusasentoja hyödyntäen siten, että koko keho saa monipuolisen harjoituksen. Jousivastusten erilaiset voimakkuudet mahdollistavat liikkeiden haastamisen laajalla skaalalla. Reformer-laitteessa harjoitusasentoja voidaan säätää siten, että laite ohjaa liikeratoja tehden harjoittelusta turvallista myös aloittelijalle. Laiteharjoittelu soveltuu erityisesti selkäkivuista kärsiville sekä lihasten vahvistamiseen esimerkiksi leikkausten jälkeen. Laiteharjoittelu on monipuolinen vaihtoehto mattopilatekselle ja sopii loistavasti myös pilatesharjoittelun ensimmäiseksi muodoksi. Laitetunneille osallistuaksesi sinulla tulee olla laitepilateksen peruskurssi käytynä.

Artikkeleita laitepilateksesta:

Reformer-pilates testissä: koko kehon re-boottaus

https://anna.fi/hyvinvointi/laitepilates-ellit-testaa-yksilollista-ja-tehokasta-treenia

https://tikis.fi/naisten-treeni/venyttelya-vai-voimaharjoittelua-esittelyssa-laitepilates/

Laitecircuit:

Laitecircuit-tunnilla harjoittelet erilaisilla pilatesvälineillä kiertoharjoittelutyyppisesti hyödyntäen pilateksen liikemateriaalia. Laitecircuit-tunneilla hyödynnetään reformer-laitetta, pilatestuolia, spine correctoria sekä muita pilateksen pienvälineitä. Laitecircuitiin osallistuaksesi sinulla tulee olla kokemusta pilatesharjoittelusta niin matolla kuin laitteellakin.

Ohjaajat:

Pilatesta Cat People Tanssikoulussa ohjaa Elina Turpeinen, Päivi Kyllönen ja Jenni Päivänurmi-Vinni.

Elina on käynyt laajan Somatic Pilates -ohjaajakoulutuksen ja jatkaa kouluttautumistaan laite- ja pienvälineohjaajaksi. Kiinnostus Pilates-harjoitteluun ja sen ohjaamiseen on Elinalla syttynyt tanssinopettajan ammatin myötä, jossa kehonhuolto kuuluu olennaisena osana työhyvinvointiin. Elinalla on pitkä opetuskokemus tanssin saralta ja hän on aktiivisesti työskennellyt kehittääkseen omaa tanssinopetustaan anatomisesti turvalliseen suuntaan. Pilatesohjaajaksi valmistuminen on luonnollinen jatkumo uralle ja mahdollistaa jatkossa työskentelyn myös tanssin kentän ulkopuolella. Ohjaajana Elina on huolellinen, tarkka ja kannustava. Elinan tunnit tähtäävät kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin syvien lihasten löytymisen ja liikkuvuuden paranemisen myötä.

Päivi Kyllönen on koulutukseltaan fysioterapeutti (AMK) ja ammatilliset erikoistumisopinnot hän on suorittanut alaselän toimintaan ja terapeuttiseen harjoitteluun vuosina 2005-2006 Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Vuosien varrella Päivi on käynyt lisäkoulutuksina ravintovalmentajan (v.2014)
ja psyykkisen valmentajan (v.2018) opinnot sekä suorittanut opintoja Itä-Suomen yliopistoon liikuntalääketieteestä sekä urheilijan ravitsemuksesta.
Päivi on toiminut vuodesta 2006 lähtien ryhmäliikunnan ja yksilöohjauksen parissa ja ohjannut useita erilaisia ryhmiä. Pilatesohjaajaksi hän valmistui v. 2006 ja laitepilatesohjaajaksi v. 2017. Päivi toimii myös taitoluistelijoiden valmennustiimissä oheisharjoittelun puolella. Pilateksesta Päivi kertoo näin:

“Pilateksessa minua kiehtoo sen kokonaisvaltaisuus niin kehon kuin mielenkin osalta. Harjoittelun myötä tietoisuus oman kehon liikkeistä ja asennoista lisääntyy parantaen näin kehon hallintaa. Motivoivaa on oma kehittyminen iästä riippumatta ja pilatesharjoittelun jälkeinen kehon hyvä olo.Toivotan Sinut lämpimästi tervetulleeksi tunnilleni.”

Pilates-tunnit ja peruskurssit syksyllä 2020

Syksyllä 2020 järjestetään kolme pilateksen peruskurssia:

Laitepilateksen peruskurssi järjestetään 15-16.8 (5 asiakaspaikkaa)

Pilatesta miehille-peruskurssi järjestetään 18-19.8

Mattopilateksen peruskurssi 25-27.9

Peruskurssien tavoite on johdattaa menetelmän perusteisiin ja tutustuttaa hengitystekniikkaan, harjoitusasentoihin, syvien lihasten kytkentään sekä alkeistason perusliikemateriaaliin. Mattopilateksen peruskurssien hintaan sisältyy kaksi treenikertaa pilateksen viikkotunneilla.

Peruskurssien aikataulut:

Laitepilateskurssin aikataulu:

La 15.8 klo 11-30-13.00

Su 16.8 klo 11.30 – 13.00

Kurssin hinta 90€

Ohjaaja: Päivi Kyllönen

Laitepilateksen peruskurssin käytyäsi voit osallistua laitepilateksen alkeisryhmään lauantaisin klo 9.00-10.00. Laitepilateksen hinnasto löytyy sivun alareunasta.

Pilatesta miehille – peruskurssin aikataulu

Tiistai 18.8 klo 18.15 – 20.15

Keskiviikko 19.8 klo 18.15 – 20.15

Peruskurssiin kuuluu kaksi osallistumiskertaa miesten pilateksen viikkotunneille tiistaisin klo 18.00 – 19.00.
Osallistumiskerrat on käytettävä syyskuun loppuun mennessä.

Kurssin hinta 60€

Mattopilateksen peruskurssi:

Pe 25.9 klo 17.30 -19.00

La 26.9. klo 12.00 – 13.30

Su 27.9 klo 12.00 – 13.30

Kurssihintaan kuuluu 2 harjoituskertaa torstain klo 16.15 – 17.15 tunnilla, joka järjestetään Siltakadun salissa, osoitteessa Siltakatu 20 a 42. Harjoituskerrat käytettävä lokakuun loppuun mennessä.

Kurssin hinta 60€

Muistathan ilmoittautua ennakkoon sekä peruskurssille että viikkotunneille. Kurssit järjestetään ilmoittautumisten määrän perusteella.

Lisätietoja Elinalta: 050 571 8187

Tuntien hinnat ja maksaminen:

Pilatestunneille voit osallistua joko tanssikoulun lukukausimaksulla, kertamaksulla tai ostamalla 10x kortin.

Kertamaksut:
1x60min mattopilatestunti 21€
1x60min laitepilatestunti 30€

Lukukausimaksut:
16 x60min mattopilates: 260€
16x60min laitepilates : 360€

10x kortit
10 x 60min mattopilates 170€
10x60min laitepilates 260€

Jos osallistut tunneille kertamaksulla, ilmoittaudut tunneille normaalisti lukuvuosi-ilmoittautumisen kautta. Kertamaksut laskutetaan kauden päätteeksi.
Kaikki hinnat sisältävät alv:n 10%
Eläkeläiset saavat viikkotuntihinnoista alennuksen -10%