Hyvinvointi. Siinäpä vasta odotuksia herättävä sana. Varsinkin näinä aikoina kun hyvinvoinnin lisääminen on yksi elämisen keskeisiä tavoitteita. Pilates? ”Niin, se on niitä muotivillityksiä, höpönhöpöä, jossa hengitellään itsensä onnelliseksi. Ja eihän siellä tule edes hiki!”
Mistäs tämä puhe lajin epämääräisyydestä juontaa juurensa? Varmaankin siitä, kun moni himoliikkuja on innoissaan päätynyt pilatestunnille ilman pohjustusta lajiin tai sen periaatteisiin. Siellä on maattu selällään ja hengitelty. Vähän liikuteltu käsiä ja jalkoja. Mutta missä on ne 3×15 toistoa? Ei kai nyt kuudesta toistosta mitään apua ole? Eihän? Kyllä sitä ihminen närkästyy vähemmästäkin.
Itse olen sellainen treenaaja, etten pidä hengästymisestä. Enkä siitä tunteesta, että sydän tulee suusta ulos. Olen myös laiska ja mukavuudenhaluinen. Siinäpä vasta lystikäs yhdistelmä, kun näillä luonteenpiirteillä koitat pysyä tanssinopetuskunnossa. Toisaalta olen myös kunnianhimoinen ja pidän haasteista. Haluan osata liikkua kauniisti ja hallita kehoa voimalla ja venyvyydellä. Haluan työssäni osata ratkaista kehollisia ja liikkeellisiä ongelmia. Ehkä siksi päädyin pilatesohjaajakoulutukseen.
Pilatestunnilla maataan myös selällään. Juu, siellä hengitelläänkin. Niin, ja mitään liikettä ei tehdä 10 toistoa enempää. Kysymys onkin kehonhallintaharjoitteista. Pilates on liikuntaa, tehokasta sellaista. Se venyttää ja vahvistaa. Se opettaa käyttämään kehon syviä lihaksia, joka vaatii keskittymistä. Tunnilla pyritään tekemään liikkeet oikein ja huolellisesti. Hengitys liittyy vatsalihasten oikeaan kytkeytymiseen ja veren hapettumiseen. Hengittäminenkin on taito.
”Entäs se hiki? Eikös se hien määrä ole laadun tae?” Tässä tapauksessa ei. Pilates lämmittää kehoa sisältä ulospäin. Liikkeiden hallinnan hakeminen on haastavaa. Jos haluat tehdä liikkeet hyvin, et jaksa tehdä kymmeniä toistoja. Tunnin lopussa sinulla on kuuma ja veri kiertää. Arvaa mitä muuta? Keho tuntuu erilaiselta. Uskotko?
Muotivillityksiä, joita myydään sanalla hyvinvointi löytyy kyllä joka oksalta. Pilates ei kuitenkaan ole ihan niiden uusimpien keksintöjen joukossa. Laji on kehitetty jo 1900-luvun alkupuolella. Joseph Pilates käytti menetelmäänsä aluksi sotavankien kuntoutukseen. Ja siitä se ”villitys” sitten lähti. Ja tulokset ovat kiistattomia.
Hyvinvointi on siitä hankala juttu, että se ei tule ilman omaa eforttia. Ihmiset tarpeineen ovat erilaisia ja näkemyksiä hyvinvoinnista on miljoona. Koko elämäni hyvinvoinnin kanssa kamppailleena, pidän ajatuksesta, että pilates on väline oman kehon kanssa pärjäämiseen. Uutta kehoa emme saa. 30 vuotta elämästäni hyppineenä ja poukkoilleena tiedän, että edessäni on kivulias vanhuus. Mutta tiedän myös, että pilateksen avulla minuun koskee vähemmän. Ja pärjään kehoni kanssa loppuun saakka. Minulle pilates on hyvinvointia.